Effectief werken in het café doe je zo

Door de coronamaatregelen is buiten kantoor werken inmiddels normaal geworden. Veel mensen gaan tegenwoordig naar een café, een openbare woonkamer of een andere sociale gelegenheid om daar hun kantoorwerkzaamheden te verrichten. Dat kan heel goede resultaten opleveren en is waarschijnlijk leuker dan thuis achter de pc blijven hangen. Hoe pak je het verrichten van kantoorwerkzaamheden in een café of andere horecagelegenheid effectief aan?

1. Maak een planning

Zonder harde deadlines die door collega’s voor je worden opgesteld kan het lastig zijn om structuur in je werkzaamheden te creëren. Je zult zelf een werkplanning moeten maken met doelen en een realistische inschatting van de hoeveelheid werk die je per dag kunt verrichten. Dat zorgt er niet enkel voor dat je op tijd je werk af hebt, maar geeft je ook een gevoel van voldoening als je dag na dag je doelen behaalt.

2. Gebruik een goede (refurbished) laptop

Voor het werken op locatie heb je geen premium laptop nodig die de beste games kan runnen. Maar als je goed wilt kunnen doorwerken in het café is het wel zo fijn als je laptop meerdere vensters tegelijkertijd open kan hebben en een goede internetverbinding heeft. De aanschaf van een betrouwbare macbook pro 13 inch refurbished of een vergelijkbaar model is dan ook een slimme investering. Hoewel dit een laptop is die eerder gebruikt werd op kantoren, is deze alsnog zeer geschikt voor freelancers.

3. Let op je inname

Natuurlijk ga je ook naar de pub om tijdens je werk te kunnen genieten van lekker gebak, een uitstekende lunch en tegen het eind van de werkdag een drankje. Pas echter wel op dat je niet al te veel cafeïnehoudende of alcoholhoudende drankjes nuttigt: dat kan immers een nadelig effect hebben op de kwaliteit van je werk. Wanneer je regelmatig in een café werkt, kies dan voor de ‘light’ lunchoptie, anders zullen je zittende beroep en het lekkere eten al snel hun tol gaan eisen op je buikomvang.

4. Kies een geschikt café als werkplek

Sommige koffietenten en restaurants zijn oases van rust. Ze cateren dan ook specifiek aan freelancers zoals jij en bieden afgesloten plaatsen, spaarzame verlichting en rustige achtergrondmuziek. Dit levert een prima werkplek op, waar je tot een hogere productiviteit kunt komen dan wanneer je je kantoorwerkzaamheden zou verrichten in een disco of lawaaierige bruine kroeg.

5. Houd regelmatig pauzes

Niemand kan tien uur lang geconcentreerd aan een stuk doorwerken. In feite ligt deze tijdspanne eerder op een half uur. Maak regelmatig je geest leeg door het nuttige met het aangename te combineren en op gezette tijden een pauze te nemen: even een rondje lopen, een praatje maken met het personeel of bekenden of een uurtje shoppen in het stadscentrum. Je zult merken dat je na zo’n pauze weer met veel meer energie en zin aan het werk gaat.

6. Kies je eigen muziek

Muziek kan je beschermen tegen lawaaierige afleidingen en kan zelfs je werktempo verhogen. Of jij nou het beste werkresultaat verkrijgt met lounge muziek en natuurgeluiden of dat je liever snoeiharde metal opzet: een goede headset en het installeren van Spotify op je Macbook is dan geen overbodige luxe.