Je café gezellig inrichten

Nu de coronamaatregelen enigszins versoepeld zijn liggen de kansen voor nieuwe horecagelegenheden wijd open. Maar hoe richt je een koffiezaak of café zo in dat nieuwe klanten jouw gelegenheid opmerken en blijven terugkomen?

Muziek

Voor sommige café-eigenaren kan het delen van een favoriete muzieksmaak een van de belangrijkste argumenten zijn om een koffietent op te richten. Houd er echter rekening mee dat de muziek die je draait aansluit bij het concept van je zaak! Als je bijvoorbeeld een ouderwets ogend café met vintage meubels en antieke decoraties gaat oprichten, dan hoort daar nostalgische muziek bij, terwijl een modern café beter gebruik kan maken van dance en populaire hits. Natuurlijk kun je variëren: draai in de ochtend en middag rustige muziek zodat klanten een beschaafd gesprek kunnen voeren of op hun laptop kunnen werken. ‘s Avonds kun je kiezen voor krachtige playlists die aansluiten bij het feestgevoel en die ervoor zorgen dat je clientèle niet in slaap valt.

Posters, foto’s en schilderijen

Je kunt je zaak aantrekkelijk maken door prachtige kunstwerken aan de muren te hangen. Schilderijen van lokale kunstenaars maken het publiek nieuwsgierig, maar je kunt ook foto’s met een artistieke inslag of fraaie posters op de website https://www.bga.nl/ van BGA bestellen. Als jouw café een bepaald concept heeft, bijvoorbeeld duurzaamheid, fair trade of exotische specialiteiten, dan kies je natuurlijk voor posters en andere afbeeldingen die je gasten daaraan herinneren.

Boeken en magazines

Leesvoer is niet alleen maar een middel om je café meer diepgang te geven dan enkel een kop koffie; wanneer je interessante boeken en tijdschriften neerlegt voor algemeen gebruik blijven je klanten ook langer hangen. Populaire magazines zoals National Geographic, Time en verschillende kwaliteitskranten doen het altijd goed in café’s. Maar ook hier geldt dat je de lectuur dient af te stemmen op de gedachte achter je koffietent. Als je bijvoorbeeld een hip fashion café hebt, zullen de bezoekers onder het genot van een kop koffie graag modemagazines doorbladeren.

3D-decoratie

Een café met enkel muren en meubels doet nogal saai aan. Voorzie je gelegenheid van interessante objecten die letterlijk een extra dimensie aan je pand geven. Wat dacht je van opengewerkt steenwerk, koperen leidingen en zware ijzeren zuilen voor een industrieel café? Of groene planten, manden van natuurlijke materialen en ruw houten planken voor een ecologisch café? Wil je op de chique of flamboyante toer, kies dan voor gordijnen van een glinsterende stof zoals zijde, suède of fluweel, en voor details van goud en messing. En bij moderne cafés horen strakke interieurelementen van kunststof, vinyl, metaal en triplex. Omdat meubels ook 3D-objecten zijn, is het verstandig om de stijl van het meubilair af te stemmen op de rest van het interieur.